Свържи се с нас: info@beautyforceacademy.bg Следвайте ни

Професия "маникюрист"- какво е важно да знаем?

Публикуван на:
Последна редакция:

Обикновено свързваме думата „маникюр“ предимно с дизайна на ноктите. Това, разбира се, е непълно, тъй като ноктите няма да са красиви, ако не са здрави, чисти и добре поддържани.

Професионалистът маникюрист знае всичко за грижа за ноктите. Той ги обработва, премахва кожичките, придава им правилна форма, покрива ги с лак, рисува или декорира върху тях. При желание от страна на клиента, към грижата за ноктите и ръцете може да се добави и масаж.

Маникюрът има много разновидности. Самата хигиенична обработка на ноктите, с която започва всеки маникюр, може да се извърши по различни начини. Например, омекотените кожички могат да се изрежат със специални ножички - така се прави класически маникюр. Друг вариант е т.нар. европейски маникюр – кожичките се избутват със специален инструмент, или с помощта на апаратура се шлифоват - апаратен маникюр.

 Японският маникюр включва комплексна грижа и дизайн, с помощта на специални натурални средства. Френският маникюр е интересен с това, че при нанасянето на лака свободния край на ноктите се прави бял. Испанският маникюр се различава по дизайн от другите видове нокти с наситени и богати цветове. Американският маникюр е внимателен подбор на цвета на ноктите с цвета на червилото.

Дизайна на ноктите не се ограничава до различните видове лак. Има технологии, които удължават дължината на ноктите изкуствено. Професионалистът маникюрист може да изгради ноктите с различни технологии като акрил, гел, био-гел и да ги оформи. За него ноктите са като платното за художника.

Съвременната мода позволява на маникюриста да изрази своето въображение: да нарисува на ноктите авторска рисунка, да ги украси с кристали, перли, апликации и т.н.

Творческият подход е подходящ не само в дизайна на ноктите. Грижата за слаби нокти също изисква специални мерки. Например, ако ноктите се разслояват, маникюристът може да ги "запечата". Това означава процедура на интензивна грижа: на ноктите се прилага восъчен крем и се втрива масло с витамини. Полученият филм три седмици защитава и подхранва ноктите.

В бюти индустрията постоянно възникват нови технологии, методики, средства и инструменти. Професионалистът маникюрист постоянно трябва да учи, да преминава майсторски класове и опреснителни курсове. Той е ангажиран предимно с грижата за ръцете, както е видно от заглавието на професията. Въпреки това, към услугите му е добре да се включи и процедурата педикюр, т.е. грижа за ноктите на краката и кожата на ходилата.

 

Важни качества на маникюриста...

Професията маникюрист включва чувствителни пръсти, добра координация, добри фини двигателни умения, правилно възприемане на цветовете, способност за усърден труд, способност да се намери контакт с различни хора.

Знания и умения, които маникюристът трябва да има...

Маникюристът трябва да знае и да спазва всички правила за хигиена на работното място; да умее и да прилага техники за грижа за кожата; да разбира свойствата на различни продукти за грижа; да се запознае с характеристиките на различни лакове и да може да ги прилага. Също така трябва да разпознава признаците на заболявания по ноктите и спецификата на работа с проблемни нокти. За да има право да работи в престижни салони е нужно да владее методи на лечение на ноктите, да умее да обработва т.нар. врастнали нокти и да прилага различни варианти на дизайн на ноктите.

Къде да учите за маникюрист?

За да се превърнете в професионалист маникюрист не е достатъчно да преминете специализирани курсове за начинаещи. Ще трябва редовно да актуализирате своите умения, да посещавате майсторски класове и опреснителни курсове.

Във всяка професия, а особено това се отнася за сферата на услугите, един от най-важните фактори за успех е във фокуса към настоящето. Какво означава това? Специалистите, които предоставят услуги, трябва да знаят и да бъдат в състояние да изпълняват и предлагат на клиентите най-новите тенденции, да предвидят желанията на посетителите. Маникюристът трябва да бъде в състояние да отговори на взискателните вкусове на днешните клиенти и техните високи изисквания: спа-програма за ръце и крака, сложни за прилагане на nail-art технологии, индивидуално моделиране на ноктите и т.н. Така че, първата стъпка на желаещите да се развиват в професията „Маникюрист“ по пътя към техния професионален успех задължително трябва да бъде висококачественото образование, а втората - непрекъснато самоусъвършенстване, посещаване на семинари, обучения, участие в конкурси.

loading...