Свържи се с нас: info@beautyforceacademy.bg Следвайте ни

Професия "козметик" - тенденции за развитие!

Публикуван на:
Последна редакция:

В днешно време много млади момичета се насочват към професията козметик при избора си на бъдеща реализация. Защо звучи толкова привлекателно и модерно да изберем козметиката за своя професия?

Според статистиката професията козметик е на трето място сред най-динамично развиващите се професии, като отстъпва единствено на компютърните технологии (на първо) и на медицината и фармацията (на второ място). Тоест, тази професия е с огромен потенциал, тя се развива с всяка изминала година поради нейната обвързаност с откритията в медицината и фармацията, а развитието на компютърните технологии допринася за иновациите в професионалните козметични уреди.

Освен това, ако изберете да се развивате в тази област и завършите професионален курс по козметика и ще имате реалната възможност да започнете самостоятелен бизнес, като създадете свой собствен салон за красота. Така ще имате привилегията да работите в чиста стерилна среда, която ухае приятно, а работата ви ще е да помагате на хората да изглеждат по-млади и по-красиви, като влияете благотворно върху здравето и визията им и не на последно място ще планирате сами работното си време. Резултатите на бизнеса ви ще зависят от вашите собствени умения и качества, както и от желанието ви да учите нови неща. Ще натрупате полезни задълбочени знания за начина, по който въздействат върху кожата различните активни съставки на козметичните продукти, за действието на козметичните уреди, за връзката между вътрешното здравословно състояние на човека и външният вид на неговата кожа.

От всичко това става ясно, че професията козметик не може да се научи за 5-6 месеца. Нужно е постоянно усъвършенстване и актуализиране на знанията и уменията в тази област, за да предлагате качествени и адекватни услуги на клиентите.

Какво е нужно, за да започнете?

На първо място е необходимо да се насочите към правилен източник на обучение, след което да се запишете на професионален курс по козметика с продължителност поне 240 часа. След като сте завършили успешно курса на обучение, ще трябва да направите бизнес план как да стартирате своята професия. Това ще ви помогне да си изясните целите, които искате да постигнете и начина, по който да го направите, тъй като това е бизнес, при който внимателно трябва да се обмисли всяка подробност.

Кои са подводните камъни? За какво да внимаваме?

Едно от нещата, с които трябва да се съобразите е бюджета, който сте определили за бизнеса си. Имайте предвид, че ако стартирате с много висок бюджет от средства – голям наем за помещението и заем за оборудването, по-високи от оборота ви, които са несъобразени с локацията на салона ви и с потока от клиенти – може да ви коства целият бизнес и да доведе до фалит за 6-8 месеца. От друга страна, ако започнете с твърде малък бюджет, това ще ограничи количеството и качеството на услугите, което завинаги ще ви вкара в графата треторазреден козметик, който прави само кола маска. Друг подводен камък е изборът на помещение, което не отговаря на нормативните изисквания и особеностите на работа – няма вода, подовите настилки и осветлението не отговарят на изискванията и т.н. Освен това липсата на маркетингова стратегия, несъобразена или никаква реклама, негативни послания към клиентите (като например лоша хигиена на помещението и уредите), неправилен избор на терапии и уреди и редица други грешки, могат да ви костват целият бизнес. За да избегнете всичко, което може да ви навреди в началото на вашия нов бизнес, ви съветваме да се обърнете към консултант-специалист в този бранш.

Какво да очакваме от този бизнес?

Нереалистично е да очакваме от момента на отварянето на нашия салон да имаме високи и стабилни доходи. През първите месеци до година след стартирането, ще се наложи да работите повече от обикновено, като работното ви време ще бъде удължено и съобразено с клиентите. Много от тях работят от 8 до 17 или от 9 до 18 часа, затова е възможно да поискат услугите ви извън тези часове. Но не се обезсърчавайте – това, че сте работили извънредно ще ви се отблагодари с времето. Усилената работа и подходящия маркетинг през първата година ще ви доведат до мястото на стабилни доходи след това. След третата година вече може да очаквате сериозни и стабилни доходи за два пъти по малко работно време. Ще се убедите сами, че този бизнес спокойно може да се похвали с доходност 3 до 5 пъти по-висока от всяка държавна работа.

 

 

 

 

 

 

loading...