Свържи се с нас: info@beautyforceacademy.bg Следвайте ни

Няколко полезни съвета преди да се запишете на курс

Публикуван на:
Последна редакция:

В днешно време, ако искаме да придобием професия чрез курс, много лесно можем да намерим нужната ни информация в глобалната мрежа. В процеса на търсене, бъдещите козметици влизат в интернет и буквално са залети от потока от информация. Всеки център за обучение обещава, че ще се учите при най-добрите преподаватели и ще получите отлична подготовка и програма на обучение на най-добра.

Изборът на качествен курс обаче се оказва истинско предизвикателство, което не бива да бъде подценявано, понеже е от съществено значение за вашия успех. Бъдещето ви на професионалист зависи от това дали ще сте обучен и популярен козметик в последствие. Системата на обучение или ще ви направи уверени в качествеото на услугата, която предлагате, или ще ви даде повърхностни знания, които няма да са ви от особена полза в бъдещата практика.

 Бихме искали да ви насочим вниманието към основните и най-важни неща, за които трябва да се информирате преди да започнете курс. Отнесете се отговорно към тези съвети, ако искате да не сте от онези момичета, които започвайки практика след завършване на обучението си разбират, че нивото на курса им е било твърде повърхностно и те нямат необходимите знания, за да са адекватни на бързо развиващия се в козметичният бранш.

 Обърнете внимание, че в някои обучаващи центрове се провеждат курсове само по теория, почти без никаква практика или просто сте наблюдател на различни козметични процедури. Уредите и технологиите, за които сте обучаван си ги представяте само във вашето въображение. При тези обствоятелства ще ви се наложи да изкарате много допълнителни квалификации, след проключване на курса. Внимавайте още за провеждане на курс без теоретична подготовка. Не е редно да работите с  непрофесионални козметични продукти, или изискват от вас да носите консумативи като чаршафи за еднократна употреба или хигиенни материали.

 Преди да вземете решението къде да завършете курса си по козметика, проучете следните важни въпроси:

 

1.     Какъв документ ще получите при завършване на курса?

В момента е много нашумяла темата с получаване на документ СВИДЕТЕЛСТВО 2 степен от МОН. На много места се издава само Сертификат за завършено обучение, което не е документ с държавна тежест. Трябва да изискате от своите преподаватели държавен документ. Добре би било да ви се издаде и Europas – международен документ, който е преведен на съответният световен език и служи за гаранция, че сте преминали обучение.

 

2.     Има ли лектори, които да ви въведат в теорията на науката „Козметика“ ?

 Теорията е важна част от курса по козметика и е немислимо да липсва в програмата за обучение. Темите на обучение са свързани с анатомия,  строеж, структура и функция на кожата, видове кожа, бръчки и стареене на кожата, акне и младежки пъпки, физиология на кожата, масажни техники, нежелано окосмяване, слънцезащита, видове апаратни техники, козметични терапии и др. Добрият обучителен център ще предостави и собствен учебник по козметика, който съдържа гореизброените теми.

 

3.     Обучаващият козметик има ли нужната квалификация?

 С каква практика и опит е, успешен ли е в това, което прави, надгражда ли знанията си чрез обучения и семинари? Преминал ли е обучения в чужбина? Препоръчително е да има медицинско образование и да има опит поне 3-5 години като преподавател в курс по козметика. Потърсете ревюта и обратна връзка с някой, който вече е бил обучен в съответният цетър и съберете сами информация как е протекло обучението.

 

4.     Обучаващият треньор ще осъществява ли мониторинг на това, което прави курсиста?

Много често обучаваният е само наблюдател на процедурите, прилагани в козметичния салон. Важно е да разберете дали ще имате възможност лично да прилагате терапии.

 

5. Програмата за обучение включва ли практика с професионална апаратура?

Имайте предвид, че в 21 век има козметична апаратура, без която е немислима качествената козметична терапия. Обучителни центрове където ще научите само какво е ултразвук не могат да претендират за пълноценно професионално обучение. Не забравяйте, че колкото умения придобиете, толкова по-успешни и конкурентни можете да бъдете. Не започвайте курс по козметика, където няма да ви обучат на работа с ултразвук, ултразвуков фриматор, галваничен ток, микродермабразио, фотон терапия и ред други основни козметични апаратни техники, без които съвременния професионалист козметик не би могъл да практикува.

 

5.     Центърът за обучение работи ли с професионална козметика?

 Качествената професионална козметика е гаранция за отлични резултати, Това ще ви насърчи да продължите в развитието си като козметик от съвременен тип.

 

6.     Обърнете внимание на базата, в която  се провежда курса.

Центърът за обучение би трябвало да създаде създаде определени условия на работа. Важно е да има кабинети, подходящи за провеждане на практическите часове по козметика и конферентна зала за провеждане на теоретични лекции. Оборудването, консумативите и апаратурата трябва да бъдат поддържани в безупречно хигиенно състояние. Хигиената на помещенията е от изключително значение Цялата атмосфера трябва да носи положителен заряд и да вдъхва доверие.

 

7.     Каква е цената на курса?

 Добре е когато  избирате курс да внимавате в съотношението на качество цена. Все пак имайте предвид, че обучение в оборудвана база няма как да струва 800 лв. Много обучаващи центрове предлагат евтини и краткосрочни курсове по козметика, след които обаче ще се наложи да набавите необходимите ви знания от друг курс. Съветваме ви да изберете училище с едно наистина качествено образование – това ще е от решаващо значение за останалата част от професионалния ви живот.

loading...